T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Oya-Ender Abalıoğlu Anadolu Lisesi

TUBİTAK 2204

ÇÜRÜKSU ÇAYINDAKİ KİRLİLİK TOPRAK VE BİTKİLERİ NASIL ETKİLİYOR? ISPANAK BİTKİSİ ÖRNEĞİ

 

            Bu çalışmada Çürük su çayındaki kirlenmenin, toprak ve bitkide neden olabileceği etkileri, ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.  Kirli suyun toprak ve bitki üzerindeki etkilerini gözlemlemek için, laboratuvar ortamında örnek bitki yetiştirildi. Kirli su kullanarak yetiştirilen bitki ve toprakta ağır metal birikimini tespit etmek için, üniversite laboratuvarında ICP-MS analizi yapıldı. Yöredeki çiftçiler ile kirli suyun tarımda sulamada kullanım durumu ve etkilerini belirlemek amaçlı görüşmeler yapıldı.

            Örnek bitkilerde, kirli su verilen tohumlardaki çimlenme sayısının, şebeke suyu verilen tohumlardaki çimlenme sayısından daha az olduğu gözlendi. Analiz sonuçlarında toprakta araştırılan on bir ağır metalden on tanesi, bitkide ise on bir ağır metalden altı tanesi belirli miktarlarda tespit edildi. Yörede yapılan görüşmelerde kirli suyun sulama amaçlı kullanılması durumunda, toprağı çoraklaştırdığı, verimi azalttığı ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğu tespit edildi. 

            Kirli suyun, ph değerlerinin önerilen limitlerin üzerinde olması, çiftçilerle yapılan görüşme sonuçları, laboratuvar ortamında elde edilen gözlem ve analiz sonuçları, Çürük su çayının sulama amaçlı kullanmaya elverişli olmadığını ve çeşitli çevre sorunlarına neden olabileceğini göstermektedir.

Çürük su çayının sulama amaçlı kullanılmasına izin verilmemeli, kirli su ile üretilen ürünlerin halk sağlığına ve kirli suyun, tohumların çimlenme sürecine etkisi konunun uzmanlarınca araştırılmalıdır.

 

01-06-202301-06-202301-06-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.06.2023 - Güncelleme: 01.06.2023 14:15 - Görüntülenme: 159
  Beğen | 5  kişi beğendi